XXI a. kasdienybės dienoraštis

Apie III-iosios Respublikos tradicijas

LRP vėliava keitimas ceremonijaVakar turėjau retą progą vidurdienį eiti pro Daukanto aikštę ir kaip tik pataikiau į vėliavos keitimo ceremoniją, kuri vyksta kiekvieną sekmadienį.

Dalyvių (t.y. garbės kuopos kareivių) buvo ne ką mažiau nei stebėtojų, bet nuo to renginys nepraranda savo prasmės. Ritualai, ceremonijos – tai, ko mūsų jaunai valstybei būtinai reikia, nes tai įstato į tam tikrus rėmus, rodo ilgalaikę kryptį ir diegia vertybes.

Žinoma, galima dar daug tobulinti – tiek vietą, tiek formą, tiek plačiau reklamuoti (sutiktas kolega iš Prezidentūros minėjo, jog turizmo agentūros dar kiekvieną savaitę skambina ir tikslinasi, ar tikrai ceremonija vyks).

Smagu – priminė, kaip ginčijausi darbo grupėje dėl įstatymo nuostatų, jog palaipsniui turime atsisakyti trispalvės ir palikti tik Vytį kaip valstybės vėliavą. Žinau, radikalu, bet šiuo klausimu turiu tvirtą asmeninę nuomonę.

6 Comments

  1. Vidmantas

    Pritariu dėl Vyčio. O dėl vėliavos pakeitimo ceremonijos tai tiesa sakant net nežinojau, kad tokia vyksta – reikės kada skirti laiko ir pamatyti.

  2. kostia

    taip,dėl Vyčio pilnai pritariu.O ir pačios ceremonijos turi žymiai daugiau prasmės negu atrodo.

  3. Arūnas Liuiza

    Liutaurai, galima būtų išgirsti konkrečių argumentų dėl tautinės trispalvės atsisakymo?

  4. Gabriele

    Hm, apie trispalvės pakeitimą vyčiu niekada nebuvau pagalvojus, bet šiaip yra tame prasmės. 🙂 Palaikyčiau tokią idėją. 🙂 Kiek teko skaityti, tai tautinės trispalvės pasirinkimas buvo labai atsitiktinis. Tiesiog maža grupelė žmonių turėjo “išrasti” valstybės simbolius, taip pat ir vėliavą. Ir iš kažkokių derinių išsirinko vieną, kuris daugumai labiausiai patiko.

  5. Liutauras

    Arūnai, plati diskusija istorija.net forume – http://forum.istorija.net/….

    Gabriele, taip, nerimtas trispalvės pagrindas – vienas iš kontr-argumentų

  6. Arūnas Liuiza

    o kas dabar pasakys kiek rimtas buvo vyčio pagrindas? Viskas ką mes žinome – tai vyrukas ant arklio, naudotas kaip Algirdo asmeninis ženklas. Visa kita – interpretacijos ir ideologijos klausimas. Ar tai valdovas ant žirgo, ar veržlumo simbolis, ar iš šalies vejamų priešų? O gal tai pagonių dievo Perkūno simbolis? Visos šios reikšmės kažkada buvo suteiktos Vyčiui, nes tiko prie istorinių aplinkybių. Trispalvė savo laiku lygiai taip pat turėjo savo simboliką. Raudona spalva – už Tėvynę pralietas kraujas, žalia – pačios Tėvynės, gimtos šalies simbolis, o geltona – šviesenės ateities viltis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *