XXI a. kasdienybės dienoraštis

Lietuvos narystė ES – ar tikrai naudinga?

Teigiama, jog šalies BVP augo beveik 3 proc. sparčiau nei tikėtasi iki įstojimo į ES. O šiandien skaitau Raimundo Kuodžio mintį: „įsiliejimo į ES nauda gali būti pervertinta“. Dar daugiau – kai kuriais atvejais yra sudėtinga įvertinti integracijos įtaką.

Belieka prisiminti Gedimino Kirkilo mintis, jog būtent ES struktūrinių fondų lėšos sukėlė nekilnojamojo turto bumą, neproporcingai padidino statybininkų atlyginimus ir iškreipė rinką.

O aš suradau, ką 2000-ųjų kovą siunčiau į savaitraščio „Veidas“ laiškų skiltį (buvo atspausdinta sutrumpinta ES temai skirta dalis):

Sveiki,

Esu priskirtinas turbūt jauniausiajai jūsų skaitytojų grupei, nes dar visai neseniai įkopiau į trečią dešimtį, tačiau nemanau, kad tai sąlyga, neleidžianti reikšti savo nuomonės.

Pirmiausia norėčiau padėkoti, kad esate vienas iš Lietuvos ateities elementų. Kitokia nuomonė retai kada ir Lietuvoje, ir užsienyje gauna palankius vertinimus, tačiau ji gyvybiškai svarbi “duonos ir reginių” visuomenei. Jūsų situacija dviprasmiška – lyg ir švietėjai, tačiau pernelyg lengvai galite pasiduoti įvairių grupių interesams, todėl kiekvieną “Veido” numerį įvertinu kritiškai ir kartais suabejoju, ar kokia gėrimų reklama nėra kažkadais buvusių straipsnių pasekmė.

Nesu tikintis, tačiau dažnai mano nuomonė sutampa su krikščioniškaisiais principais. Vienas jų teigia, kad “jei tau suduos į dešinį veidą, atsuk jam kairijį”. Jūsų ginčas su didžiausio šalies dienraščio vadovais užsitęsė. Tris savaitiniai numeriai su ta pačia tema – savęs skandinimas. Kartojasi argumentai, faktai, prasideda emocijos. Siūlau baigti beprasmę žodžių dvikovą ir geriau panagrinėti tokias temas:

  1. Europos Sąjunga, jos nauda Lietuvai. Kol kas nė viena valstybinė ar privati įstaiga nepaskelbė visuomenei apytikslių skaičiavimų, ką Lietuva gauna, stodama į ES. Politikai užsižaidė su “įvairių fondų pagalba”. Nesu ekonomistas, tačiau suprantu, kad tikslius skaičius pasakyti būtų pernelyg sunku. Visgi per metus į pasaulį išleidžiame bent šimtą porimčių ekonomistų. Tarp jų turi būti ir tokių, kuriems tokios prognozės – įkandamos. Galų gale vyriausybė ar kuri kita institucija galėtų užsakyti tarptautinių kompanijų analizę, kurios išvada vienprasmiškai (skaitinėmis išraiškomis) įvertintų visus “Už” ir “Prieš”, o rezultatus pateiktų visuomenei. Tada visi politikų pasvaičiojimai, kaip bus gerai, nublanktų prieš teiginius, kad Vokietijos lygio kelius turėtume tik (tarkim) 2025-aisiais metais vienu atveju ir 2045-aisiais kitu.
  2. Valstybės prioritetai apskritai, ypač visuomenės lavinimas. Manyčiau, kad bet kurios ateitį planuojančios valstybės reikalas – susikurti tam tikrą tolimą (20, 30 metų, dar ilgesnį) veiksmų planą, nusistatyti prioritetines raidos kryptis. Kaip pavyzdį galėčiau paminėti buvusios Ryšių ir informatikos ministerijos priimtą “Lietuva 2000” (nesu tikras, ar tikslūs pavadinimai) projektą, kurį kaip pavyzdinį pripažino net JAV pareigūnai. Deja, šiuo metu jis beveik žlugęs. Įdomu būtų žinoti, ką apie tokį planą mąsto įvairių polinių srovių atstovai.

Pagarbiai
Liutauras Ulevičius
VU TF II kurso studentas, laisvas žurnalistas, programuotojas

10 Comments

  1. kostia

    faktas, kad įstojimas į ES man, kaip paprastam žmogeliui nedavė nieko. Net gėdos eilės liko prie US ambasados.
    dėl 2 punkto, to projekto, tai atvarė kažkokia delegacija iš ŠMM pas mus, ten direktorius pabūrė, męs galvom palinkčiojom ir viskas:).
    tokia realybė.

  2. JungTukas

    Netiesa: bent jau žmonėms narystė ES davė galimybę pradedant galimybe susipažinti su kitomis valstybėmis narėmis (tarkim, labai abstrakti nauda), baigiant studijomis ar darbu užsienyje (labai praktiškas variantas).
    Kiek iš to išlošė/pralošė Lietuva – kitas klausimas.

  3. Witoldas

    Mano manymui, narystes Europos Sajungoje itaka Lietuvai, mes verti t negalim. Neturim tam pakankamai duomenu ir neturesim. Politikanai niekada atvyrai neprisipazins, kad stojimas i ES galetu buti didziausia klaida. Is vienos puses nauda yra, laisvai keliaujam Europoje, galim dirbt uzsienyje, gaunam parama is strukturiniu fondu. Taciau, galima ishkart uzhduot klausimus, kodel Lietuvos sugebejimai isisavinti ta blogiausios ES? Kodel ish musu shalies masishkai bega, (taip!) bega zhmones? Daug tu kodel… O Kirkilas kalba taip demagogishkai kaip Stalinas apie musu gyvenima, teigiant kad gyvenom geriau!

  4. Simas

    Viskas priklauso nuo to kaip kas vertina ta nauda. Vienam tai galimybe isvykti i uzsieni, kitam – nuostoliai del kainu didejimo ir pan. Beje, as kaip tik neseniai pamasciau (itariu, kad niekas nesutiks su tokia nuomone), kad zmones, kovodami uz laisve, galvoje turejo visai kitas vertybes – nora lengvai nusipirkti pieno, desros, duonos, masinas, butus ir pan. Tai dabar ir vyksta. O tu tikru vertybiu greiciausiai ir nebuvo. Ir taip pas dauguma. Tai tokiems zmonems, kurie norejo buti laisvi tik del to, kad galetu laisvai vartoti, istojimas i ES ir buvo naudingas. O kitiems, kurie norejo savo salyje dirbti, gyventi teisineje, stabilioje valstybeje (ypac vyresnio amziaus zmonems ir kitaip socialiai remtiniems) yra gan nenaudinga. Velgi, as prieinu isvados, kad musuose zmones tiesiog neplanuoja ateities ir viskas del to yra taip kaip yra. Visiems reikia daug ir dabar… Stai jums ir rezultatai…

  5. Liutauras

    kostia, bet reik pripažint – kai kam davė. vat net ir aš keleriuose seminaruose, finansuotuose ES pinigais, pranešimus skaičiau. vis kokis tūkstantis ar net pora pinigų 🙂 aišku, socialinio teisingumo (net ir prasmingumo) visame tame paskirstyme ieškoti būtų sunku…

    JungTukai, užsienyje buvau, studijavau prieš ES 🙂 dirbu ir dabar ne su ES:)

    Witoldai, spėju, jog mano optimistinė prielaida apie geros kokybės ekonomistus – arti laužtai iš piršto. kitaip tariant – neturim pakankamai proto šalyje

    Simai, 100% pritariu, jog min 90% stovėjusių su vėliavomis stovėjo ne dėl laisvas. jie stovėjo dėl galimybės nusipirkti džinsus, videomagnetofoną ir Coca-Cola skardinę.

  6. Simas

    Taip Liutaurai, specialistu Lietuvoje tikrai mazai. Ir beveik visose srityse. Bet ko noreti?? Juk vienas ar keli lietuviai Prancuzijoje dalyvauja termabranduolinio reaktoriaus statyboje. Kazin kodel tie lietuviai dar neprojektuoja naujos IAE????

  7. Simas

    Be to, apie laisve as norejau paskayti tai, kad visi 100% stovejo del jos, tik jos suvokimas tu 90% buvo ir yra kitoks – desra, dzinsai, kokakola ir pan. Bet tai atsiskleidzia butent dabar, kai vartojama be saiko, laisve ir laime grindziama materialinemis vetybemis. Ir visai uzmirstama apie atsakomybe, kurios neakcentavo ne vienas kovotojas uz laisve. Kad taptumeme laisvesni turime buti atsakingesni…

  8. JungTukas

    Liutaurai, aš irgi užsienyje buvau ir prieš ES, ir po to. Ir dirbu taip pat ne ES 🙂 Klausimą apie ES naudą supratau bendrai, todėl ir atsakiau taip pat bendrai. Į klausimą “Ar ES davė naudos man (Liutaurui)?” reikėtų atsakyti ne man 😀

  9. kostia

    Liutaurai – keletas tūsktantėlių su3,14stų…..už tuos seminarus,kiek žinau , kuriuos vedei pukiai, kažkas paemė žymiai daugiau, negu tu gavai, tipo už organizavimą – juk taip buvo ?

  10. Liutauras

    Simai, galiu tik pritarti.

    JungTukai, pamečiau mintį 🙂

    kostia, manau, spėji teisingai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *