Internetas suteikia gausybę naujų galimybių ir tik nuo mūsų pačių priklauso, kiek iš jų panaudosim ir kaip. Viena iš tokių galimybių – tai kurios nors stambesnės interneto paieškos sistemos interneto svetainių katalogai. Ypač mėgstu „Yahoo!“ šalių pakatalogį, kuris dažnai tampa pigiausia ir gana išsamia galimybe susipažinti su pasauliu.

Šį kartą kelionė į Ramiojo vandenyno pietinėje dalyje išsimėčiusiame
Vanuatu salyne. Kaip ir visada – kelionės pradžia nuo pradinės šalies Vyriausybės svetainės.
Pirmas žvilgsnis užkliūna už Prezidento pavardės – Matas Kelekele 🙂
Antras žingsnis – santykinai mažas, tačiau prasmingas salyno interneto
svetainių (interneto plėtinys „.vu“) rinkinys.

Vanuatu valstybė nepriklausomybę gavo gana neseniai – 1980-ųjų birželį. Pasirodo, iki tol savo letenas čia laikė prancūzai ir britai. Pirmieji netgi žaidė nelabai gražius žaidimus.

Istoriškai šalyje naudojamos trys oficialios kalbos: bislama (specifinis vietinių dialektų, anglų ir prancūzų kalbų mišinys), anglų ir prancūzų. Įdomu, kad 78+ salose kalbama apie 130 dialektų – tai šaliai leidžia skelbtis viena mišriausių bendruomenių pasaulyje.

Įdomu, kad salynas šiais metais buvo pripažintas „laimingiausia vieta žemėje“ 🙂 Smagu. Turizmas akivaizdžiai yra pagrindinė pramonės šaka, todėl išsamiausia informacija apie Vanuatu – turizmo biuro interneto svetainėje. Pagal siūlomus vaizdus – laimę salyne atneša nardymas po koralinius rifus, akinančio baltumo paplūdimiai vestuvininkams ir ramybė. 7 nakvynių poilsinė kelionė į Vanuatu, skrendant iš Sidnėjaus kainuotų apie 800 eurų vienam žmogui. Jeigu Sidnėjus būtų Europoje – mielai, o dabar belieka naršyti internete..

Kaip visada, būtina ir antra nuomonė. Itin kritiškai Vanuatu vyriausybės ir užsienio konsultantų atžvilgiu nusistačiusio beveik dešimtmetį salyne dirbusio eksperto iš Kanados įspūdžiai – čia.
Matyt, kritika iš tiesų verta dėmesio ir parodo artimesnę realybei padėtį salyne. Ieškantiems naujausių žinių rekomenduočiau sostinėje Porta Villa prižiūrimą interneto portalą. Pasirodo, ir kitoje mūsų gaublio pusėje problemos panašios – žemės nuosavybė, aplinkosauga, verslo etika, lyderių gyvenimai, moterų teisės.