XXI a. kasdienybės dienoraštis

Prisijunk, jeigu ir Tau nepatinka „Leo LT“!

Slibinas 180×150Parašų prieš „Leo LT“ rinkimas įsibėgėja geometrine progresija. Nors ir prastokos kokybės, tačiau interneto svetainė savo darbą atlieka – per dieną atsiranda po 5-10 naujų piliečių, pradedančių rinkti parašus.

Jeigu nori prie šios iniciatyvos prisijungti – rašyk, susisieksim ir perduosim parašų rinkimo lapus. Jeigu parašų rinkti negali ar neturi laiko – įsidėk nuorodą į www.slibinas.lt.

Iliustracijoms paruošėme tris skirtingo dydžio paveikslėlius:

HTML kodas būtų paprastas:

<a href="http://www.slibinas.lt/"><img src="___adresas_į_iliustraciją__" /></a>

Būčiau dėkingas, jog apie savo paramą iniciatyvai praneštumėte šio įrašo komentaruose ar tiesiogiai man el. paštu – padėkodami norėtume visus prisijungusius skelbti www.slibinas.lt.

24 Comments

  1. cloo

    Jei tau nepatinka leo.lt.. Kažkaip per toli nueita man rodos.. mistifikuota maximų ir vpmarketų baimė be suvokiamų argumentų dabar tampa esminiu visuomenės pilietiškumo pagrindu. O kai susivoksim, kad iš visų argumentų rimti buvo maždaug kas antras, ar šitaip sukonstruotas pilietiškumas nesubliūkš? Statybos ant Ozo tikrai buvo blogis. Leo.lt – nieks negali pasakyti. Dabar dar antrasis akropolis prie Vingio parko – visiška paranoja. Ten tikrai gera vieta prekybcentriui.
    Gausis tas pats kaip su Zuoku – kai priešu padarai asmenį ar įmonę, nepriklausomai nuo jų veiksmų, tai ir pradedi įrodinėti kad viskas ką daro priešas – blogai. Mekas ar gugenhaimas, vistiek blogai. Kultūros ministerija būtų nebent po laiko paprašiusi Meko palaikų.
    O tiek Zuokas, tiek Maximos vyrukai tikrai yra gabūs ir lyderiauti, ir kurti, ir lobti. Žodžiu gabūs. Bet nestatykim savo pilietiškos bendruomenės ant pavydo pamatų. Sugrius. Vertinkim veiksmus ir idėjas, o ne žaiskim geriečius – blogiečius.

  2. Liutauras

    cloo, argumentai ir Tau, ir visiems: http://www.slibinas.lt/reikia.php

  3. cloo

    tą ir turiu omeny – ten vien pinigų skaičiavimas. Na taip, nepakankamai skaidrus, ir čia politikus reiktų bausti. Bet ar nenubausim savęs jei pasakysim partneriams latviams ir lenkams: “žinot, mūsų valdžia – vagys, o verslininkai nori uždirbti per daug. Palaukit su ta atomine, kol šitai pasikeis.”
    Vien jau piktinimasis, kad “verslininkai nori tik uždirbti” rodo kažkokį mąstysenos nesveikumą.
    Vienas tik dalykas – jei visas reikalas būtų sukamas iš naujo, sakyčiau, konkurse turėtų leisti dalyvauti tik toms įmonėms, kurios žaidžia akcijų biržoje. Arba apskritai sukurti įmonę iš oro, ir paleisti jos akcijas. Tada skaidrūs ir pinigai, ir procesas.

  4. kostia

    o kodėl negalima pasirašyti el. būdu ? kad tu žinotun, kiek kaimo gyventojų prisidėtų. Čia aš rimtai, nes kaimiečiai bijo to Leo.lt.

  5. Artūras Račas

    Norėčiau ir aš atsakyti cloo. Ir tik vienu aspektu: naujos atominės elektrinės. Problema ta, kad niekas iki šiol aiškiai nepasakė, kad tai tikrai pats geriausias sprendimas. Aš asmeniškai iki šiol negirdėjau rimtų argumentų, kad atominė yra geriau už geoterminę, už dujų saugyklą, už renovacijos programą ir t.t. O rizika labai didelė – juk avarijos atveju, mūsų paprasčiausiai gali nebelikti kaip tautos.

    Dar vienas dalykas – kodėl VP grupė turi už dyką gauti išskirtines teises į naujas elektros jungtis. Kodėl jos nebuvo vertinamos kai buvo steigiama Leo LT? Juk įvertinus jungtis, valstybės akcijų kiekis turėtų būti gerokai didesnis – jungtys garantuoja nuolatinį pinigų srautą ir garantuotą pelną, nes elektros kaina Lietuvoje nustatoma labai parstai: sąnaudos plius pelno marža. Kodėl tai nebuvo įvertinta? Aš pats su malonumu įsigyčiau akcijų, kurios garantuoja ilgalaikį pelną. Bet pabrėžiu – įsigyčiau lygiomis sąlygomis, o ne taip kaip jas gavo VP – už dyką. Argumentų yra ir daug daugiau ir latviai bei estai čia ne prie ko, nes ne jie gyvens Lietuvoje, ne jie kentės dėl to kad biudžetas bus tuščias, o Maximos saviovalės ribos – beribės. VP yra geri verslininkai, tačiau verslas turi būti daromas skaidriai ir ne visų piliečių sąskaita.

  6. Simas

    visi norintys pasirasyti pries LEO LT galite tai padaryti:
    Vilniuje
    • “Transparency International” Lietuvos skyrius, Didžioji g.5, 4 aukštas, darbo dienomis nuo 9 iki 17 val.
    • Europarlamentarės O.Juknevičienės biuras, T.Vaižganto g.4/1, darbo dienomis nuo 9 iki 18 val.
    Kaune
    Visuomeninė Piliečių Sąjunga, Laisvės al. 46, III aukštas, pirmadieniais-ketvirtadieniais, nuo 10 iki 14 val.
    kovo 22 dieną Kauno prekybos centre “Mega” nuo 11 valandos
    Klaipedoje
    Nuo kovo 21 dienos – Dariaus ir Girėno g. 21-21, Klaipėdos krašto darbininkų Sąjunga, koordinatorius Eduardas Šalkauskas
    Alytuje
    Pulko g. 21, 109 kabinetas, pirmadieniais nuo 8 iki 17 val., antradieniais-ketvirtadieniais nuo 9 iki 12 val. Telefonas pasiteirauti 56117, mob. telefonas 8-611-36488
    =======================
    Liutaurai, ir tai vadinama atsiribiojimu nuo politiniu jegu??? “Saunu”… Tikrai nebejuokinga… Nemeluokite nors jus…
    O del “Transparency International” tai isvis juokinga. Kiek suprantu, tai nepriklausoma korupcijos stebejimo ir tyrimo organizacija. Is ju pagrindinio puslapio: “TI’s mission is to create change towards a world free of corruption.” O tai kam parasai del istatymo atmainymo? Ar neuztektu sutelkti piliciu, kurie pareikalautu skaidraus ir vieso tyrimo del galimos korupcijos? Na, mano manymu, ir jie peristenge lisdami ne i savo veiklos sriti. Jauciu neuzilgo prades listi lauk ir kunigai, nors jau Vatikano isakymas, kad kunigai negali kistis i politini gyvenima… Vienu zodziu visiskas bardakas…

  7. Simas

    Ignoruojat? Ar siaip nenorit atsakineti i, jusu manymu, kvailus pastebejimus??? As tiesiog kritikuoju, nes noriu ir jusu skaidresnes veiklos (tikiuosi, kad butent jus ir esate ta reikalinga, nesaliska organizacija, kuri gali pradeti kova pries akivaizdzius valdininku nusizengimus). Ojose kol kas priestaravimu ne maziau nei politiniu partiju programose… Visi geri pries rinkimus…

  8. stb

    Manyciau, “pilieciu iniciatyva” tai judejimas ne “kovai su valdininku nusizengimais” (tam yra STT ir kiti institutai), o iniciatyva pilieciams pagelbeti apsispresti ir veikti suvienytai,kryptingai…netgi pagelbeti pilieciams maziau kritikuoti ,o tiesiog eiti ir pasirasyti:)uzuot laukus kol gal but pasirashys kiti…arba nepasirasyti ir nepraleisti progos patyleti:)

  9. atomas

    Klausimas p. Liutaurui – kaip jums pavyksta suderinti profesinius interesus ir asmeninę poziciją Leo.lt atžvilgiu? Juk berods teikiate konsultacines paslaugas leo komandai?

  10. Liutauras

    cloo, valstybė pajėgi pati pastatyti naują atominę elektrinę.

    kostia, to neleidžia Piliečių įstatymų leidybos iniciatyvos įstatymas

    Simai, ar tai, jog Petras ar Jonas yra politinės partijos narys, jo prisijungimas prie kažkokios veiklos iš karto ją padaro nepilietine?

    argumentus ant stalo, prašyčiau 🙂

    stb’ai, taip.

    atomai, tikrai taip – turėdamas aiškią poziciją Leo atžvilgiu sau automatiškai apribojau galimybę dirbti su daugeliu Lietuvos energetikos įmonių. kita vertus, pilietinės pozicijos turėjimas nepanaikina galimybės konstruktyviai bendradarbiauti su tokias pačias vertybes palaikančiais energetikos dalyviais. šiuo metu nei su vienu nedirbu. jeigu pradėčiau – būtinai apie tai paskelbčiau viešai ir, tikėtina, tuo pačiu metu suspenduočiau susijusią veiklą nevyriausybinėse organizacijose.

  11. atomas

    na, šaip ar taip, bet šešėlį ant savo verslo partnerio metate (juk neatsiribojote ir nuo jo?). O dėl leo – atsakymai į esminius oponentų klausimus yra akivaizdūs. Sutikdamas, kad juos kelia šiap tai protingi žmonės, galiu sau padayt išvadą kad jie tuos atsakymus irgi žino (nebent nenori sau pripažinti, yra tokių žmonių kurie tik save girdi). Tesiant mintį – tai kam visa ta isterija ir kiršinimas? Kas galvoja, tam tai irgi turėtų būti aišku. “šunys loja, o karavanas eina” (rytų išmintis, nesupraskit pažodžiui 🙂

  12. Simas

    Simai, ar tai, jog Petras ar Jonas yra politinės partijos narys, jo prisijungimas prie kažkokios veiklos iš karto ją padaro nepilietine?
    ====================
    Ne tai as sakau. Neisiskaitai. Pilietine veikla – geris. Bet aktyvi pilietine veikla isskirtinai pries rinkimus isryskinant savo politinias priklausomybes – abejotinas geris, nes tuomet renkami politiniai pliusai. Jus parengete kazkoki rasta, kad atsiribojate nuo politines veiklos. Bet gi taip nera. Kazkuria prasme jus netgi vienijate Leo LT priesininkus-politikus ir tai stengiates neigti. Juokinga ziurint is sono, kai zaidziate pilietine organizacija. Jau anksciau cia rasiau, kad busite priversti priklausyti nuo kazkuriu politiniu jegu, kad galetumete kazka doro nuveikti. Be to, kaip paaiskinsite kazkokio seimo kontrolieriaus sujudima po incidento Klaipedos “Akropolyje”? Kam jis reikalingas? Juk, kaip suprantu, buvo paduotas pareiskimas i Klaipedos prokuratura ir jie gan gerai atliko darba. Tai ko cia dar dubliuoti teisesaugos darba seimo kontrolieriui? Man tokiais atvejais vel iskyla klausimas: kokia partijai tas seimo kontrolierius priklauso?? Kuo toliau i miska, tuo daugiau medziu…

  13. Liutauras

    Simai, neseniai Piliečių Santalkos viduje turėjome diskusiją (eilinę), kodėl ji negali tapti partija. Pridedu savo mintis:

    <..>

    Mano nuomonė:
    1) PS turi “watchdog” ir “whistleblower” požymių
    2) [1] nesuderinama su politinės partijos veikimu
    3) politinė partija – tai grupė žmonių, tikinčių ir siūlančių konkrečias priemones, kurios užtikrinti viso spektro valstybės klausimų sprendimą
    4) PS dabartinės jėgos (vadybinės, finansinės, ekspertinės, etc.) nepadengtų net 10-20% [3] reikalaujamo masto
    5) [4] reiškia, jog gautas pasitikėjimas būtų iššvaistytas ir rezultatas būtų dar didesnė skylė geldoje

    “Nėra už ką balsuoti”, todėl:
    a) piliečiai, turintys i) laiko; ii) sugebėjimų; iii) noro turi ryžtis ir kurti naujas politines partijas arba jungtis prie nuoseklių, bet dabar neskaitlingų ir nesulaukiančių palaikymo
    b) vienmandatinėse apygardose tikrai galima rinktis;
    c) tikrai matau galimybę “Rinkis rimtai” rėmuose suteikti galimybę [b] kandidatus “atestuoti” ir suteikti “Piliečių Santalkos reikalavimus atitinkantis” ženklą/vardą ar kažką pan.
    d) pagal partijų sąrašus, tikiu, atsiras bent 2-3 partijos su normalia programa, kurios išanalizavimas ir pažadų fiksavimas ir yra vienas iš “Rinkis rimtai” tikslų. kiek tie “sąrašiniai” laikysis programos – jų politinės ateities klausimas

    Išvada – siūlau daryti tą, ką turime suplanavę. Jeigu atsiras pakankama grupė PS narių, norinčių kurti naują politinę jėgą – jie tikrai gali tai laisvai realizuoti ir PS gali tik džiaugtis tuo, tačiau kartu – aiškiai atsiriboti

  14. Simas

    politinė partija – tai grupė žmonių, tikinčių ir siūlančių konkrečias priemones, kurios užtikrinti viso spektro valstybės klausimų sprendimą
    ===================
    Na, sita apibrezima, matosi, pats sugalvojai :). Jus irgi turite tiksla, siulote konkrecias priemones ir stengiates apimti kuo platesni savo veiklos spektra. Negi ne taip? Juk nesusikurete vien del LEO LT?
    ===================
    kiek tie “sąrašiniai” laikysis programos – jų politinės ateities klausimas
    ===================
    Man idomu kas jums trukdo pagal praejusiu ne vienu rinkimu programas ir atliktus darbus sureitinguoti politines jegas? Juk musu valstybe ne vakar susikure. Manau, neteisingai pradedate, kad atskaitos taska dedate tik nuo siu metu rinkimu.
    ==================
    PS turi “watchdog” ir “whistleblower” požymių
    ==================
    Bet kuri opozicine partija atlieka sia funkcija… Taigi, praktiskai sioje vietoje ir prasideda politikavimas – savo programu ir skaiciavimu teisingumo irodinejimas.

    Ir vel – nesuprask netesingai, bet kol kas nematau pilietines organizacijos pozymiu. PS po truputi panaseja i politine-opozicine jega. Manau jums reketu skaidresniu atsiribojimu nuo politiniu jegu ir greitesnio vieso reagavimo i jus palaikanciu politiniu grupuociu pareiskimus. Manau nedaug truksta iki, mano manymu, tikrosios pilietines organizacijos gimimo. Bet dar siek tiek truksta…

  15. Liutauras

    PS slibino atveju nesiūlė jokių priemonių, tik pateikė klausimus, į kuriuos negavo jokių normalių atsakymų. // iniciatyvinė grupė rinkti parašus – atskira iniciatyva, siūlanti procesą pradėti iš pradžių ir skaidriai. grupė nesiūlo sprendimo, nes nežino, koks būtų geriausias

    atskaitos taškas ne tik šie rinkimai. čia klausimas, kiek sugebėsime “atsekti atgal” politikų mėtytas pėdas – abejoju, ar bus tiek galimybių “Rinkis rimtai” projekto vykdytojams

    watchdog – tai nėra programos turėjimas, tai tikrinimas, kiek nuosekliai dirba valdžia. whistleblower – tai “triukšmo darymas”, matant akivaizdžius pažeidimus // abiem atvejais nėra “savo programos”

    kita vertus, PS turi pasirinkusi 5-6 veiklos kryptis (www.santalka.lt yra plačiau), kuriose turi tam tikrus aiškius tikslus. galima tai vadinti “programa”, tačiau tos 5-6 sritys pernelyg menka valstybės valdymo dalis. geriausiu atveju, siekianti 10-20 proc. klausimų. tai yra esminis požymis

  16. Simas

    Zinai, Liutaurai, dabar pagalvojau, kad jusu veiklai truksta viesumo. Kad zmones suprastu jusu veikla, kad prisijungtu ir palaikytu, jums reikia daugiau viesumo ir apibreztumo. Kai taip isdestai pozicija, tai pradedu suvokti kas ir kaip. Bet kai stebiu tik kitokia isorine informacija (ne tiesiai is jusu), tai susidarau kita nuomone. Pasikartosiu – pabandykite reaguoti greiciau i politiku pasisakymus ir remimus. Suprantu, tai gan sudetinga, bet ta kryptimi reiktu veikti. Nes man juokinga, kai delfije prima pasirodo straipsnis apie seimo kontrolieriu, kuris savo iniciatyva imasi kazkokio tyrimo. O paskui pasirodo, kad iniciatyvine grupe padave pareiskima i policija ir gan greitai gavo atsakymus. Padrika, nenuosekli informacija gali sugadinti kruopsciai kuriama ivaizdi… Ir dar noriu pridurti, na pabandykite atsiriboti nuo politiniu jegu. Bent jau mano akyse tai tikrai pakiltumete auksciau nei esate.

  17. Simas

    watchdog – tai nėra programos turėjimas, tai tikrinimas, kiek nuosekliai dirba valdžia. whistleblower – tai “triukšmo darymas”, matant akivaizdžius pažeidimus
    ===================
    Tai tu nori paneigti, kad tokia veikla uzsiima opozicines politines jegos?? 🙂

  18. Liutauras

    Simai, sutinku, trūksta mums labai daug iki normalios organizacijos veikimo. ar realu tikėtis, kad 5-10 žmonių kolektyvas, skirdamas po max 1 val. per dieną gali nuversti kalnus? kita vertus, jeigu netikėčiau, kad sukursim naudingą daiktą, neskirčiau ir tos max 1 val. 🙂

    dėl Seimo kontrolieriaus tyrimo – man pačiam buvo truputį netikėta, bet kartu ir džiugu. teisės pažeidimas pasikėsino į labai svarbią piliečių teisę. tikrai būtina ištirti visas aplinkybes – “Akropolio” darbuotojų argumentus taip pat privalome išgirsti ir įvertinti

    dėl opozicinių politinių partijų veiklos – būtų labai gerai, jei jos iš tiesų tuo užsiimtų 🙂 ar galėtum įvardint bent vieną rimtą Lietuvoje viekusį šešėlinį kabinetą su alternatyvia Vyriausybės programa?

  19. Simas

    dėl opozicinių politinių partijų veiklos – būtų labai gerai, jei jos iš tiesų tuo užsiimtų 🙂 ar galėtum įvardint bent vieną rimtą Lietuvoje viekusį šešėlinį kabinetą su alternatyvia Vyriausybės programa?
    —————–
    Ta as ir bandau tai pasakyti – dirbate kaip opozicija: daug saukiate, bet darbo rezultatu nematyti. O jei ka ir pasieksite (surinksite pakankamai parasu pries Leo lt), tai nemanau, kad kazkas pasikeis is esmes… Bet is kitos puses tai parodys jusu tikraji pajeguma suburti zmones. Na, ziuresim, laikui begant gal ir as prisijungsiu 🙂

  20. as

    Liutaurai, ar Jus patys syprantat kuo uzsiimat? Pacio kolega AR yra visiskai apsimelaves ir susiveles zurnaliuga, pats jau nebesusirenki galu kas vyksta. Pradejot uzsiimti – santazu, provokacijomis. Jus tuoj patys sus savimi susipyksite. Sekmes!

  21. Artūras Račas

    Tam, kuris vadina save “aš”. Kaip supratau, tai AR tikriausiai esu aš. Mane yra vadinę lansbergistu, vėliau paksistu, po to uspaskichininku, bet štai melu dar niekas nėra kaltinęs. Gal galėčiau išgirsti konkrečius argumentus, kur ir kada esu apsimelaves?

    Įdomu ir ką gerbiamas anonimas turėjo galvoje sakydamas “susivėlęs”. Tikriausiai kalbama ne apie šukuosena, nes veltis jau nebėra kam… Gal apie poziciją? Gal problema ta, kad gerbiamas anonimas kaip ir nemažai kitų mano oponentų niekaip nesugeba priskirti manęs kokiai nors stovyklai? Nes tai juk viską išspręstų, ar ne?

    Įdomu taip pat ką gerbiamas anonimas turi galvoje kalbėdamas apie šantažą ir provokacijas. Ar konfliktą su Akropolio apsauginiais ? Ar Konstutucijos suteikiamų teisių turėjimas yra provokacija? O gal šantažas yra bandymas neleisti VP grupei išsiplauti 2.5 mlrd. ir gauti išskirtinę teisę į būsimas jungtis ir Ignalinos infrastruktūrą, kuriuos “nepriklausomi” vertintojai pamiršo įvertinti prieš steigiant LEO.

    Gal atsivelkite pirmiausia pats gerbiamas anonime, atsipeikėkite ir nekaltinkite kitų tuo, kuo tikriausia pats kvepiate.

    Su geriausiais linkėjimais,

    Žurnaliūga, kuris tuo didžiuojasi

  22. stb

    kadangi AR prisistate diskusijoje su komentaru oficialiai, tai galima skirti 1-0 AR naudai:) onanimu cia pas mus apstu:) gal net su perrishtais skrandziais? ..:)

  23. anoniminis bailys

    Taigi, santalka – nepolitine organizacija, pasiryzus perimti nedidele opoziciniu(ir poziciniu) partiju nastos dali – reformas(esmines permainas) valstybės valdymo, savivaldos, teisėtvarkos, švietimo, mokslo bei socialinės saugos srityse. Pagrindine priemone tikslam igyvendint – viesieji rysiai. Skiriamas laikas – trupiniai.

    Dar pridedam aplinkosauga ir bus 1/3 seselinio kabineto.

    Kubiliaus pusiau luptas pusiau skustas, po kodiniu pavadinimu pasleptas(neegzistuojantis?) seselinis kabinetas net ir pilnos sudeties kogero gali dar maziau 😛

  24. Simas

    Gal apie poziciją? Gal problema ta, kad gerbiamas anonimas kaip ir nemažai kitų mano oponentų niekaip nesugeba priskirti manęs kokiai nors stovyklai? Nes tai juk viską išspręstų, ar ne?
    ————————
    Na, priskirti save prie reksniu, kurie po truputi panaseja i Sustausko “gauja”, siuo metu ne pats protingiausias sprendimas.
    ————————
    Ar Konstutucijos suteikiamų teisių turėjimas yra provokacija?
    ————————
    Ta pati konstitucija saugo kiekviena. Ir, kaip bebutu gaila, VP Market desimtuka ir parasus renkanciuosius… Bet kvailu apsauginiu ispuolis ne visada bus VP Market desimtuko pasidavimas provokacijai. Man labai gaila, kai toks gerbiamas zurnalistas visa nepriklausomybes laika leidzia sau sneketi apie teises, bet ne kiek nieko nepasako apie pilieciu prievoles. Butent del to musu visuomene (su visais zurnalistais, politikais ir kitais) iskreipineja demokratijos esme – prievoles ir teises. Kai zmones pradeda tai sumaisyti i viena kruva, ka nors ismesti, tai demokratijos nebelieka. Stai jums ir rezultatai… Jums visiems dar reikia neitiketinai daug laiko ir darbo, kad galetumete suformuluoti savo pozicija. Priestarauti tik tam kad pristarauti (kaip Sustauskas… Beje, kas gavosi kai ji isrinko i Seima?? Ogi nieko…), tai nera pozicija…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *