XXI a. kasdienybės dienoraštis

Raktai į rojų: kaip gavau vizą į JAV

ESTA, JAV, viza, kelionių supaprastinimo programaLietuvos gyventojams buvo skelbiama geroji naujiena – panaikinamos vizos kelionėms į Jungtines Amerikos Valstijos, t.y. rojų.

Savo asmeninio požiūrio į šalį, kurioje nėra šaligatvių, geriau nedėstysiu. Šį kartą tiesiog trumpai apie tą propagandos dalelę, kai opiumas padalintas, simboliniais raktais į rojų pamosuota. O kokia realybė?

Pirma, teoriškai vizų kelionėms į JAV nebereikia, tačiau… galutinį „laisviausios pasaulio šalies“ biurokratų sprendimą, ar patenkante į tą rojų, sužinosite tik prie jo vartų, kai simbolinis Petras, pažiūrėjęs į tamstų akis, nuspręs, ar atrodot patikimi. Aišku, ne viza, bet turėtų apimti geras jausmas, kai sumokėjęs pora tūkstančių litų už skrydį ir dar tiek pat už, pavyzdžiui, viešbučių rezervacijas sužinai, jog kokiam nors Džonui (John) nepatiko tamstos akių spalva…

Antra, laisvo asmenų judėjimo idėja neturi nieko bendra su ESTA (angl. electronic system for travel authorisation) – elektronine kelionių leidimų sistema (truputį išsamiau – JAV ambasados tinklalapyje). Kitaip tariant, prieš vykdami į JAV ne tai kad turėtumėte ar galėtumėte, bet PRIVALOTE savo asmeninius duomenis elektroniniu būdu sudėlioti į JAV duomenų bazes.

Trečia, bandydami gauti leidimą privalote iš anksto atsisakyti nuo bet kokių galimybių skųsti pagal subjektyvią JAV biurokratų nuomonę priimtą sprendimą. Vienžo, nusilenkti ir palaukti, kol jus pakvies arba stums lauk. Apie lygias teises ir orų bendravimą galima paskaityti nebent kokiuose tarptautiniuose teisės aktuose ir deklaracijose.

Ketvirta, į JAV Jūsų neįleis, jeigu neturėsite naujojo biometrinio paso. Ką tai reiškia? Būsite suskaičiuotas taip tiksliai, kaip niekada anksčiau. Po to visi žingsniai kaip ant delno. Aišku, jeigu esate doras pilietis, niekas Jūsų už tai į cypę nesodins, tačiau kai koks nors hamburgeris norės, visada sužinos VISĄ Jūsų istoriją nuo pradžios iki pabaigos. Privatumas, tsakant.

Gera žinia ta, jog visa leidimo pildymo procedūra iš tiesų tetrunka tiek, kiek reikia įspėjimams ir tekstams perskaityti bei duomenimis apie kelionę užpildyti. Man tai truko ne ilgiau nei 5 minutes ir dabar į JAV galiu sugalvoti nuvažiuoti net pora metų – iki 2010-ųjų lapkričio. Tiesa, kažkiek keistai atrodo be jokio autorizavimo vykdoma procedūra, kai iš esmės bet kas už mane galėtų užpildyti duomenis. Keista ir galimybė pildyti duomenis už trečiuosius asmenis – kita vertus, akivaizdu, jog senesnius žmones priversti naudotis kompiuteriu būtų kvaila.

Kokia bendra išvada? Melas, jog vizos į JAV panaikintos. Jų gavimo/išdavimo tvarka – palengvėjusi ir laiko trunka mažiau, tačiau nereikia lietuviams kaip čiaubuvių tautelėms kur nors Ramiojo vandenyno vidury aiškinti, jog vizų nebėra. Tiek pradinis duomenų bazių sutikrinimas, vykdomas elektroniniu būdu, tiek antrinis tų duomenų perdirbimas kuriame nors duomenų centre kokioje CIA ar pan. įstaigoje, tiek ir galutinis migracijos officer sprendimas – progų sugadinti laisvą lietuvių judėjimą į JAV yra begalė.

O juokingiausia tai, jog už tokį sąlyginį pagerinimą (nei važiavau, nei dabar mane traukia kelionių į JAV perspektyvos) Lietuva pasirašė dar keletą tarpvalstybinių susitarimų apie „kovą prieš terorizmą“ ir pan., kas buitine kalba reiškia dalies Lietuvos nacionalinio saugumo duomenų atvėrimą JAV žvalgybai ir saugumo tarnyboms. Apie adekvatų JAV institucijų pasidalinimą informacija, galiu lažintis, nėra nė žodžio…

9 Comments

  1. bfw

    eina ji хахуй, ta amerika

  2. bfw

    нахуй*

  3. Martynas

    Į bevizį JAV režimą žiūriu filosofiškai.

    Kiekvieną šalį būtų galima palyginti su žmogumi ar šeima. Ji neprivalo besąlygiškai kviesti kiekvieno panorėjusio pas save į svečius.

    Liutauras su savo nuostabia šeima, manau, irgi turi tam tikras taisykles (nebūtinai garsiai įvardytas, išdėliotas internete ar tarptautinėje sutartyje), kokius žmones įsileisti į savo namus, o kokių ne.

    Galiu manyti, kad tos taisyklės kvailos ar nelogiškos, tačiau nuo tokio manymo, Liutauras nei daugiau nei mažiau norės įsileisti į savo namus mane.

    Taigi JAV irgi yra tarsi šeima, nusistačiusi savo taisykles. Aišku, man jos gali nepatikti, tačiau čia jau mano problemos.

    Man asmeniškai kur kas geriau pasėdėti prie kompo ir užpyldyti ką reikia, nei eiti kažkur į ambasadą, rinkti kažkokius popieriukus, mokėti už vizapopierį ir įrodinėti kažkokiam amerikos valdininkui, kad nesikėsinu į jo mylimos šalies pamatus, o tik noriu ten pasidaryti, susitikti su draugais ir pan.

    Jeigu nepatinka, kad kažkas turi tavo asmeninius duomenis, kad Lietuva atiduodama savo informaciją kažką praranda, tuomet reikia visus agituoti, kad mums tokios tvarkos nereikia. Tačiau ar tikrai lietuviai nenori paprasčiau išmauti į JAV?

  4. Dominykas

    Šiaip tai net su viza yra ta pati taisyklė, kad migracijos officer tave jau Amerikoje išlipus iš lėktuvo sustabdys ir neįleis.

    Nepaisant to, šiemet teko skristi ten ir vizai gauti sugaišau porą valandų ambasadoje ir porą valandų popierių pildymo namie. 5 minutės internetu sounds good enough 😉 Tiesa ambasada buvo Airijoje, tai klausė tik kur ir ką dirbu, bei kiek uždirbu – tačiau pasiklausius istorijų kokius vargo kelius tekdavo praieti tiems, kas tai daro Lietuvoje – vėlgi – valio.

    Dabar belieka tik kad visokie vėpezdos ten nuskristų, pasiliktų, pridarytų nusikaltimų, o tada vizas vėl panaikins ir vėl gyvensim kaip žmonės.

  5. Dominykas

    paskutinis sakinys: “vizas vėl įves” turėjau omeny =)

  6. Andrius

    Sutinku, kad kažkas gali atsisakyti mane į leisti į JAV, tačiau tikria norėčiau žinoti kodėl. Tai man leidžia aiškiai suprasti situaciją. O kažkoks numykimas ar neaiškus atsakymas visada palieka vietos fantazijoms. Ir deja tos fantazijos gali gimdyti nepasitikėjimą pačia valstybę ar net blogiausiu atjevų norą jai kenkti. Man neatsakymas tai tolygus nuvertinimui. Ar JAV neįvardindama kriterijų siekia taip parodyti savo “didumą”?

  7. Imantas

    As asmeniskai labai noriu i JAV isvaziuoti padirbeti o jei ten yra aip kaip as galvoju tai noreciau ir pasilikt…Jei ne leis i JAV pasilikt tai vistiek vaziuosiu i kita saly bet svarbu ne Lt gyvent kur nesamones darosi…Ir nera svarbu ka jie cia bando daryt vistiek daug zmoniu isvaziuos is LT ir gales valdyt sau saly su 1 mln zmoniu :-D. Jei kas nori pabendraut ar galit padet patart del JAV rasykit i e-mail
    svarst02@gmail.com atrasysiu visiems. 🙂

  8. st

    Dominykai , o tai tu ejai i JAV ambasada Airijoje? ar as blogai supratau ?

    Nes as taip pat svarstau eiti vizos prasyt bet cia Vilniuje …

  9. eddie

    tesaugo Dievas Amerika .US prabuvau trumpa laika .
    Dienos nebuvo ,kad negalvociau apie grizima i US .
    Amerika yra didele seima ,i kuria ne visi papuola .Apibudinau ,kaip atrodo is tiesu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *