XXI a. kasdienybės dienoraštis

Kaip kasininkės ir mokytojai kuria naują Lietuvą

Nežinau, kaip jums, tačiau man didžiausias paskutinių dienų džiaugsmas – tai pirmoji „Iki“ prekybos tinklo darbuotojų profesinė sąjunga. Nors naujieji tinklo savininkai iš karto reagavo drastiškai ir perlenkė lazdą (atleido vieną iš vadovų), tačiau tai jau yra faktas – vergavimas parduotuvėse turėtų mažėti.

Mokytojų streikai parodė, jog jungtinis ir bendras asociacijos narių veikimas duoda gerų rezultatų – ypač prieš rinkimus. Iš Vyriausybės iškrito Švietimo ir mokslo ministrė, biudžeto lėšos, numatytos nacionaliniam stadionui, atiteko mokytojams. Taip, futbolo mėgėjai gali raudoti ir rautis plaukus, tačiau mokytojams atlyginimo padidėjimas iš tiesų ženklus (berods, 25 proc.). Aišku, reikėtų sulaukti realių darbų, o ne tik pažaduko Gedimino Kirkilo žodžių 🙂

Abu šie atvejai – tai naujas reiškinys Lietuvoje, kai eiliniai piliečiai susitelkia ir reikalauja valdžią juos gerbti. Kaip matyti – tai labai efektyvi priemonė. Džiaugiuosi, jog perimame ir gražias Europos tradicijas.

8 Comments

  1. Simas

    Apie Europos tradicijas pasakysiu tik tiek, kad ne visad Profesines sajungos yra geris. Man teko su jomis susidurti Svedijoje. Na, nenoreciau matyti Lieuvoje tokio tinginiu ir nieko nesugebanciu darbuotoju gynimo… Be abejo, yra visokiu niuansu ir isimciu, bet kai lazda perlenkiama, tai visvien kazkas nukencia nepelnytai…

  2. kostia

    Labai džiaugiuosiu ir aš mokytojų pergale. Valdantieji žinoma pyksta ant mokytojų – šitokis otkatas nuplaukė, primesk kiek būtų nubyrėję nuo Nacionalinio Stadiono staytbos. Juk investuoti į žmogų mūsų Valstybė nesugeba, tas ir yra skaudžiausia. ” IKI ” darbuotuojai šaunuoliai tik ” ikikiniai ” vadai pasirodė gryni otmorozkai. O Valstybė ir jos valdžia Liutaurai, pameni Hobes’o ” Leviatną ” – ” tai kyla iš žmonių grupių susitarimo “. tai yra egzistuoja tik visuomenės dėka. Kuri to nežino ar pamiršo.

  3. kostia

    ir įsidėk funkciją ” redaguoti “.

  4. Simas J

    Man labai įdomu, kodėl pirmoji profesinė sąjunga įsikūrė būtent “IKI” tinkle, nes viena mano pažįstama ten dirbo kasininke ir tikrai nesiskundė nei sąlygomis nei atlyginimu. Aplamai, apie “IKI” kasininkių darbą nieko blogo neteko girdėti, apart vieno gana garsiai nuskambėjusio įvykio vienoje iš IKI parduotuvių. O apie MAXIMA darbo sąlygas girdėti teko tikrai nemažai (nors ten dirbančių pažįstamų neturiu) ir tikrai ne iš gerosios pusės, tačiau profsąjunga ten nesikuria. Nežinau, gal aš pasidariau per didelis paranojikąs, bet šiame “IKI” darbuotojų profsąjungos įkurime ko gero svarbiausias dalyvis – vienas iš konkurentų, inspiruojantis tokią veiklą. Ir kažkodėl manau, kad ta profsąjunga bus panaudota kenkti “IKI” iš vidaus… Laikas parodys.

  5. stb

    Kaip suprasti “kenkti IKI”…? Ta prasme kenkimu vadini burzuju is IKI tinklo dividentu sumazejima shiais ir ateinanciais metais? As izvelgiu cia tik geri:)Na gal direktoriu pakeis savininkai…o kas cia blogo? Bus tu direktoriu:)

  6. Sfsts

    Na Maximoj per didelė darbuotojų kaita kad spėtų kokia profsąjunga susikurti 🙂

  7. stb

    jau ir rimi tinklas profsajunguotas:) na? maximiniai,jusu eile:)) ar atseit apie viska pagalvota?

  8. exzurnalistas

    Jau Maxima atsibudo 🙂 tauskia, kad patys isspres savo problemas. O Norfa pagrasino profsajungos atveju pakelti kainas. Juokdariai – noreciau paziureti, kaip taip atkratys puse savo klientu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *